Манов Мед е много рядък и специален вид мед. За разлика от останалите видове мед, който се прави от нектара на растенията, той идва от медната мана – сладка течност, секретирана от определен вид насекоми, хранещи се със сок от дъб или липа.  Времето за сбор на мана е около два месеца и започва от средата на лятото, когато вече няма нектар.

Няколко рода бръмбари причиняват „сълзене“ във вид на дребни капчици, наречени медена роса. От местата, където тези насекоми правят пробиви в крехките млади клонки и жълъди, за да смучат сок, дълго време след това изтича сладка течност, която пчелите събират. Но работливите пчелички събират и отделените захари от над 70 вида листни въшки – и ги преработват в манов мед. Тези сладки секрети не са отпадни вещества от метаболизма им, а отделени чрез тялото на насекомото захари. Пчелите не събират мана, ако тя съдържа по-малко от 4% захари или обратното – ако поради засушаване се е сгъстила прекомерно.

ORIGANIC Манов Мед произхожда от Странджа – благодарение на вековните дъбови гори на тази територия, специфичната влажност и особеностите на почвите и благоприятният климат, странджанският манов мед се счита за един от най-качествените и чисти в света.

Разбира се, Странджанската мана не пада от небето, , но наподобява божествен нектар – сладка е и пълна с целебни вещества, които пчелите правят на мед.

Мановият мед е с по-ниско съдържание на захари и вода от нектарния, но съдържанието на микроелементи и соли е над десет (а някои дори твърдят, че е 15 до 30 пъти) пъти по-голямо. Именно тези качества правят мановия мед истинска супер-храна, полезна за човека.

Уникалното за мановия мед от Странджа е, че той е с много висока електропроводимост – показател, който зависи от три компонента – наличие в меда на органични киселини, белтъчини и минерали. Според световните стандарти медът е манов при електропроводимост над 0,8 mS (милисименса), а при качествения странджански манов мед този показател винаги надхвърля 1 mS.

Мановия мед има специфичен, зеленикав или тъмен цвят, понякога почти черен – лесно е да се отгатне, че това е свързано със спецификата на суровината, от която се получава.

Има много дълбок и интензивен вкус и лек аромат на загоряло. Може да доловите слива, карамелизирана вишна, портвайн и черен шоколад.

Манов Мед – полезни свойства

Безспорно доказателство за специалните качества на мановия мед е неговото богато съдържание на жизненоважни витамини (В1, В2, РР, В12 и В6), минерали, въглехидрати, фолиева киселина, монозахариди (глюкоза, левулоза, фруктоза) и високомулекулни захари (мелицитоза). Той е съставен от голямо количество свободни аминокиселини, а минералните вещества в него са между 5 и 9 пъти повече отколкото при светлите нектарни видове. Тези неоспорими факти обуславят и голямата лечебна сила на мановия мед.

Мановият мед се прилага за лечение на чернодробни, стомашни и бъбречни заболявания. Препоръчва се при вирусни и грипни инфекции, анемия и преумора. Подобрябва кръвообращението и нормализира обмяната на веществата, има антиоксидантен ефект, повишава и поддържа защитните сили на организма. Той е натурален енергиен извор, който стимулира ежедневната активност на съвременния човек и подпомага преодоляването на стресови ситуации.

Отслабване с манов мед

Естествено, мановият мед не е продукт, който сам по себе си топи излишните килограми. Но с приема му при диети за редукция на теглото организмът не се лишава от необходимите полезни компоненти и в същото време получава подкрепа при ускорено изгаряне на мазнините.

За фитнес маниаци

Мановият мед, особено комбиниран с пчелен прашец, е изключително полезен за любителите на фитнеса. Сместа се приготвя от 100 г пчелен прашец и 400 г мед, която трябва да престои една седмица, след което да се консумира по 1 с.л. преди ядене. Тази смес подпомага растежа на мускулната тъкан, поддържа я в добра форма и съдейства за добър енергиен баланс в организма на активно спортуващия.

Против бръчки

Мановият мед може да се използва в маски за подхранване и освежаване на кожата на лицето – той съдържа ценни аминокиселини, с чиято помощ медената маска успешно съдейства за подобряване състоянието на клетъчните мембрани, храненето на епителните клетки, забавят се процесите на стареене и пр.

При анемия

Мановият мед се препоръчва в случаи с анемия тъкмо защото приемът на неголеми количества от него стимулира производството на червени кръвни телца.

При запек

Компонентите на мановия мед балансират чревната перисталтика и осигуряват меко слабително действие. В зависимост от причината за хроничен запек този продукт може да се използва по различни начини. Единият вариант е денят ви да започва с лъжица манов мед на гладно, последвана от чаша топла вода. Поддържащият режим пък се осигурява от прием преди всяко хранене – три пъти дневно, на малка лъжичка от меда с чаша вода. Разбира се, едновременно с това трябва да се придържате към хранителен режим с повече фибри и течности; наблягайте на растителните храни!

Манов мед за деца

Той може да върши добра работа при лечението на анемия или отслабена имунна система, но  е възможно да се проявят алергични реакции или да се получат отклонения във функциите на стомашно-чревния тракт, който все още не е напълно развит при малките деца, затова е препоръчително той да се консумира от тях след предписание от лекар.

Алергии

Този вид мед не съдържа полени, поради което може да се консумира от алергични към тях хора.

Противопоказания

Въпреки доказаното положително въздействие на мановия мед върху стомашно-чревния тракт и свързаните с него заболявания, трябва да се знае, че употребата му в остро състояния на тези органи е противопоказна. Необходимо е и да се избягва при малки деца – до двегодишна възраст. При бременност, при видимо полезен ефект върху здравето на бъдещата майка и бебето й, приемът на манов мед трябва да бъде одобрен от лекар.

Вижте нашия ORIGANIC Манов Мед тук:

http://nanera.net/adea/produkt/bio-manov-med-450-gr/