Какво знаете за българската маслодайна роза и прословутото българско розово масло?

От векове насам, розата е най-разпознаваемият български символ. Българското розово масло е ненадминато по качество в цял свят, тъй като България разполага с природни и климатични дадености, които гарантират перфектни условия за отглеждане на култивираната Rosa Damascena – казанлъшка маслодайна роза. В страната ни и по-конкретно – в Розовата долина, са концентрирани две трети от световното производство на най-качественото розово масло. Българското розово масло е вписано в Европейския регистър като Защитено географско указание и наименование за произход.

Българското розово масло се използва от световно известни производители на парфюми като Cavalli, Elizabeth Arden, Emporio Armani, Bvlgari, Cacharel, Carolina Herrera, Chanel. В някои години цената на българското розово масло се доближава до цената на златото, откъдето идва и наименованието му „течно злато“.

Българското розово масло е натурален продукт, получен чрез водно-парна дестилация на свежи цветове от Rosa Damascena – един килограм розово масло се получа обикновено от 3 до 3,5 тона розов цвят.

Вторични продукти от тази дестилация са розовата вода, намиращ употреба в парфюмерийната и хранителната промишленост, розовото абсолю и розовия конкрет. Продуктите, получени от преработването на цветните листенца на казанлъшката маслодайна роза, се влагат в кулинарията като ароматизатори, овкусители и оцветители при изработка на конфитюри, сладка, ликьори, вина и дори розов мед.

Какво е Роза Дамасцена?

Rose Damascena или Damask Rose е една от четирите вида маслодайни рози, които се отглеждат в света –
Прочутата Казанлъшка роза, отглеждана в Розовата долина, е именно от този род рози. Останалите три вида са Rosa Centifolia (столистна роза), Rosa Gallica (стамболска роза) и Rosa Alba (бяла маслодайна роза).
Семейство розоцветни се състои от около 150 вида рози, но повечето от тях са декоративни – полезните
свойства на розата идват именно от розовото масло, т.е. не всеки вид роза би могла да се използва с лечебни или козметични цели.

Маслодайната роза е широко използвана в аромотерапията и фитотерапията като средство за борба със стреса, тревожността и депресията – лекият й аромат стимулира производството на феромони, успокоява и отпуска, придава увереност. Тя също така има свойство да спомага възстановяването на клетките и да увеличава еластичността на кожата, поради което се използва във фармацевтични продукти и хранителни добавки против стареене.

Важно е да се знае, че натуралните ефирни масла са високо концентрирани и не трябва да се нанасят директно върху кожата. За козметични цели, няколко капки от ефирното масло се смесват в стъклен съд с базово масло – например кокосово или от пшеничен зародиш, и се разбърква внимателно.

А ние, в ORIGANIC, сме горди с друго приложение на благоуханната българска маслодайна роза – като парфюм в ароматните ни, ръчно изработени плаващи свещи. Ще се изненадате колко силен и траен аромат носят те, а за красотата на самата свещ можете да се убедите и от снимките. Поръчайте своята тук:

http://nanera.net/adea/produkt/rachno-izrabotena-aromatna-sveshh-s-blgarska-roza/